Find slægten

12 råd

 1. Start med at sætte lidt system i de oplysninger, du allerede har. F.eks. er et EDB-program godt. Jeg vil ikke anbefale nogle bestemte programmer. En del programmer er på dansk eller svensk, og de er rimelig lette at bruge. - Men der findes mange gode programmer, og man kan også fint starte med at skrive oplysningerne på papir eller i sit tekstbehandlings­program. På DIS-Danmarks hjemmeside kan man læse meget mere om forskellige programmer, deres forskellige fordele, ulemper, priser, mm.

 2. Spørg flittigt de gamle i familien, spørg også de unge. Hvad kan de huske? Hvad de har hørt o.s.v. Kopier de attester og fotografier, de har liggende.

 3. Kontroller først de oplysninger, du har.

 4. Under kontrollen vil du sikkert have fået nye oplysninger, som du nu kan kontrollere - gør det!

 5. Når du skriver noget af fra en kilde, så noter altid:

 6. Hvor kilden findes, - Hvad den hedder, - Hvor i kilden, du fandt, det du har skrevet af, (eks: Landsarkivet For Nørrejylland, Esbjerg, Vor Frelser sogns Kirkebog, fødte 1901, opslag 12). Alle de oplysninger, du kunne finde det pågældende sted, også selvom du mener at vide det i forvejen. - Det kan senere vise sig at være nyttigt, hvis man f.eks. får blandet to personer ved samme navn sammen. Husk, at der altid kan være fejl i kilderne, men kirkebøger regnes almindeligvis for mere nøjagtige og pålidelige, end folketællinger.

 7. Hold dig aldrig tilbage fra at spørge de mere erfarne til råds - Spørg også flittigt på arkiverne.

 8. Meld dig til et kursus i slægtsforskning, hvis det er muligt.

 9. Meld dig ind i den lokale slægtshistoriske forening.

 10. Tag alle de gratis foldere på arkiverne og læs folderne.

 11. Hvis du har adgang til Internettet, så kast dig over mulighederne der.

 12. Del flittigt ud af dine oplysninger (det er ret let med et godt slægtsforskningsprogram) - også selv om du ikke får så meget igen. En dag giver denne metode dig lige præcis de oplysninger, du altid har længtes efter at få.

Man kan ikke lave AL sin slægtsforskning på nettet - men der er mange gode steder.