Find slægten

Kom i gang

Al slægtsforskning begynder med at man roder sine gemmer godt igennem - mon ikke der ligger både billeder og gamle dokumenter, der kan give en ide om slægtens fortid?

Det første sted du bør starte din slægtsforskning er - hjemme i kommodeskuffen!

kasse

Før man begynder at gå på arkiver, må man have et overblik over den viden, man har at starte på.

Godt at finde i gemmerne:
- gamle attester
- postkort og breve
- gratulationskort, festsange, mm.
- fotografier

Kvinden -

På jagt efter attester mm.

Start med at lede i dine gemmer efter gamle papirer, der kan give oplysninger om slægten. Vielsesattester, dåbsattester og dødsattester er særlig interessante, fordi de indeholder mange konkrete informationer. Men også mindre officielle papirer kan give spor. Fotografens navn på et billede, postkort og breve har poststempler. Måske kan de bruges som udgangspunkt for at lede i en folketælling?

Spørg de ældre

Man bør også kontakte familiens ældre og gamle. Her kan der også ligge gamle dokumenter m.m. Man kan samtidigt "interviewe" de ældre og få nogle oplysninger denne vej.

Kun få smutveje

haandbog
Læsning inden: Før man for alvor går i gang med
slægtsforskningen, er det en god ide at købe
eller låne - men i hvert fald læse -
nogle af de mange håndbøger om emnet.

Der er ikke nogen "nemme genveje" til at finde anerne - man kan fx ikke henvende sig på et arkiv og ved hjælp af sit personnummer få printet hele anetavlen ud.

At man har et "specielt" efternavn, behøver heller ikke være til megen nytte, man kan dog altid prøve at tjekke navneregistrene til "Personalhistorisk Tidsskrift", man kan, når man alligevel er på biblioteket, se efter om der skulle være udgivet en slægtsbog, er der fx præster, dyrlæger m.m., kan man se efter om der skulle være nogle bøger med små biografier over personer - de såkaldte "stater".

Dagbøger: En familiehistorisk kilde

Tag det fra en forfatter: Jo mere du skriver, jo lettere bliver det. Hvorfor ikke føre en journal eller en dagbog?

Journaler og dagbøger er gode ressourcer til slægtsforskning.

Ville du ikke ønske, at dine forfædre havde registreret deres dagligdag og tanker i et format, der er kommet til dig som en skattet souvenir gennem århundreder?

Jeg kender nogen, hvis stamfar efterlod en journal skrevet for flere hundrede år siden. Forfatteren beskriver familiens hverdag i vanskelige nye omgivelser, hvorfra de fejrede helligdage med forfatterens ønsker for hendes efterkommere langt ud i fremtiden, og meget mere. Det er som om forfatteren vidste, at journalen ville blive skattet og overleveret gennem generationer, som har levet. Det er et uvurderligt arvestykke.

Sæt dig selv i stedet for et oldebarn, der finder din journal. Hvad tror du vil interessere ham eller hende? Hvad der sker i dit liv nu, og som du vil ønske fremtidige generationer får kendskab til? Ønsker du at inkludere gode råd til kommende generationer?

Kan du nævne nogle berømte mennesker, hvis dagbøger stadig læses og studeres i dag?

Anne Frank (Anne Franks dagbog) og Samuel Pepys (1633-1703) er to af de mest berømte dagbogs skrivere.

At føre journal eller dagbog kan hjælpe nogle med at afklare hans eller hendes tanker, registrere hans eller hendes ideer og resultater, og fokusere på hvad der er vigtigt for forfatteren. Det behøver ikke at være en dyr bog. Folk fører journaler i Word-dokumenter på en computer eller på en privat (ikke offentlig) blog.

Men se dig omkring: At skrive på papir med permanent blæk (eller endda blyant), kan stå sin prøve gennem tiden, gennem århundreder. Optegnelser i elektroniske medier betyder, at de kan gå tabt eller ikke kan afspilles i fremtiden. Det kan være sværere at skrive i hånden for dem, der er computer-afhængige, men papir og blyant vil altid vare ved, som de elektroniske medier ikke kan.

Hvad er en dagbog som regel? Et dokument nyttigt for den person, der fører den. Kedelig for den moderne, der læser den, og uvurderlig for den studerende, efter århundrede, som værdsætter den.
Sir Walter Scott (1771-1832), skotsk forfatter, digter, historiker og biograf.

"At føre en dagbog er så vigtig," skriver Jim Rohn , "jeg kalder det en ud af de tre skatte, man kan efterlade til den næste generation. Faktisk vil fremtidige generationer finde disse tre skatte langt mere værdifulde end dine møbler." De to andre skatte er dine billeder og dit bibliotek.

Her er et par flere af hans dagbogs citater:

-- "Vær en samler af gode idéer, men hav ikke tillid til din hukommelse. Den bedste måde at samle alle idéer og oplysninger, der kommer på din vej, er din journal"
-- "Grunden, til at jeg bruger så mange penge på mine journaler, er at tvinge mig til at finde noget værdifuldt at skrive i dem."
-- "Du skal ikke bruge din hjerne som et arkivskab. Brug din hjerne til at løse problemer og finde svar; registrer gode idéer i din dagbog."

Mens det at fotografere og købe bøger er nemt, skriver Rohn, er journal skrivning mere alvorlig og mere udfordrende. Tag dig tid til at føre en dagbog.

Doreen Clement ("Fordelene ved at føre en dagbog") skriver:

Når du fører dagbog, vil du registrere dine oplevelser, drømme, idéer, ønsker, tanker og mere, for at reflektere over det nu og i fremtiden. Du fortæller din historie til dig selv. For bedre at forstå og acceptere dig selv og andre. Uanset om du genlæser din dagbog eller ej, kan du opnå fordele ved at nedskrive din historie og dine tanker. Du skriver om, hvordan du ser og oplever livet. Du kan sammenligne og udforske dit liv. Bevidsthed om fortiden kan lære og støtte din fremtid. Oprette en god personlig huskeseddel. Som du registrere begivenheder i dit liv, hvis du stadig skriver om de samme ting igen og igen, kan det bidrage til at støtte din idé om, hvad der fungerer i dit liv, og hvad der ikke går. Du opretter en optegnelse, og med den optegnelse i hånden, er det nemmere at se mønstre, ændringer og forskydninger. Du kan altid spørge dig selv. "Hvad ønsker jeg at tage med mig?"

Hvad vil du ønske at dele med dine efterkommere?

Nogle undersøgelser tyder på, at journal-føring er psykologisk gavnligt og en stress reducerende faktor. En SUNY-Story Brook undersøgelse viste at folk, der lider af alvorlig traumatiske problemer (såsom kræft) oplevede kortsigtede fordele såvel som mindre smerte.

På den anden side er der nogle som Jacqueline Kennedy Onassis der sagde "Jeg ønsker at leve mit liv, ikke registrere det."

Kan vi ikke gøre begge dele?

Bare det at begynde kan være et problem. Det afhænger af, hvad du tror, du ønsker at gøre eller opnå. Ønsker du at registrere de verdslige, dagligdags aktiviteter for eftertiden, de kommende generationer? Ønsker du at registrere aktuelle begivenheder og dine reaktioner på dem? Hvad med nutidens kultur, musik, film, bøger? Hvad er det, du virkelig ønsker at sige?

Her er nogle citater om dagbogs og journal-føring, som kan inspirere dig til at komme i gang:

Uden tvivl - før en dagbog. Fra den dag du er født, før en dagbog, fordi vi alle glemmer ting så hurtigt. Jill Cooper.

Jeg rejser aldrig uden min dagbog. Man bør altid have noget sensationelt at læse i et tog. Oscar Wilde

I vores familie var en oplevelse ikke færdig, og heller ikke virkelig oplevet, medmindre den var nedskrevet og delt med en anden. Ann Morrow Lindbergh

Ja, der er ingen tvivl om, at papir er taknemmeligt, og da jeg ikke har til hensigt at vise denne hårdt indbundne notesbog, der bærer det stolte navn "dagbog", til nogen, medmindre jeg finder en rigtig ven, dreng eller pige, vil ingen formentlig bekymre sig om det. Og nu kommer jeg til sagens kerne, grunden til at jeg begyndte en dagbog: Det er, at jeg har ingen sådan virkelig ven. Anne Frank

Det er de gode piger, der fører dagbøger; de dårlige piger har aldrig tid. Tallulah Bankhead

Før en dagbog og en dag vil den føre dig. Mae West

Anskaf en journal eller notesbog og begynd at skrive i dag! Dine efterkommere vil takke dig.

(af Schelly Talalay Dardashti, i MyHeritage Genealogy Blog)