På sporet af slægten

Hvordan kommer du i gang?

Dette er en mini-vejledning i hvordan du kommer igang med at finde dine aner.

Stamtræet

På de følgende sider, beskrives hvordan man kommer i gang med slægts­forskning. Lidt om arbejdsgangen i for­bindelse med eftersporingen af aner, lidt om navne, hvilke programmer du kan bruge. Samt slægtsforskerens 10 bud, hvordan man kan få oplysninger fra ældre familiemedlem­mer, og endelig hvordan man eventuelt får det hele samlet i en slægtsbog.

Desuden vil der være nogle beskrivende artikler om blandt andet: Kirkeåret, Gamle månedsnavne, Uægte, Sønderjyder og andre ting, man kan støde på.

Grundtrinene i slægtsforskning

Uanset om éns slægt er fra København, Frederiksberg - eller et helt andet sted er der forskellige gode råd, som man bør følge, når man skal slægtsforske.

En slægtsforsker laver sin anetavle ved at starte med en person - sig selv - og følge slægten baglæns fra generation til generation.

Hovedkilderne til selve anetavlen er kirkebøger og folketællinger. Her finder man de konkrete oplysninger om navne, steder/sogne, tidspunkter og personer, som man kan lede videre efter.

Hold styr på oplysningerne - krydstjek kilderne

Det er vigtigt allerede fra starten at sørge for, at skrive alle oplysninger omhyggeligt og ordret af. Det gælder også oplysninger om de kilder, som man har fundet informationerne i. Man bør bruge de forskellige kilder skiftevis, og hele tiden holde øje med, at de oplysninger, man finder i én kilde, stemmer sammen med dem, man finder i en anden. Fx skal navne og aldersangivelser fra kirkebøgerne jo helst hænge sammen med dem, man finder i folketællingerne. Det er en forudsætning for, at man kan konkludere, at der er tale om de samme personer.

Et PC-program er uundværligt og på fx foreningen DIS-Danmarks hjemmeside er der omtale af mange forskellige typer af programmer.


Jeg modtager gerne rettelser / råd / vejledninger / tilføjelser / links med mere.


Slægtsforskning