På sporet af slægten

Slægtsforskerens 10 bud:

  1. God forberedelse. Start med at læse om slægtsforskning og kilder, fx Hans Worsøe´s "Find dine rødder".
  2. Sørg for at blive fortrolig med den gotiske håndskrift.
  3. Arbejd systematisk. Hold rede på dine noter! Brug et hæfte eller en notesbog - ikke løse lapper! Brug aneskemaer, og tag et trin - en familie - ad gangen.
  4. Arbejd omhyggeligt. Brug forskellige kildetyper skiftevis. Husk at notere navne på bipersoner, fx gudmødre, faddere, forlovere, værger, formyndere o.lign. De kan være vigtige spor!
  5. Skriv altid kilderne ordret af. Skriv nøjagtigt af, behold den gamle retskrivning - det giver træning i at læse.
  6. Skriv, hvor du har oplysningerne fra. Forsyn dine noter med oplysninger om, hvilken kilde, du har skrevet af fra. Skriv fx sognenavn, sognenummer, årstal, dato og side, fra kirkebogen. Og årstal, sogn, bind og sidenummer hvis det er en folketælling. Har du brugt film - så skriv filmnummeret op. Så er det til at finde igen.
  7. Husk at tjekke konfirmationerne! Brug også vaccinationsoplysningerne.
  8. Husk, at din ane er en del af en familie. Arbejd med hele familier. Alle dine aners børn, og søskendes fødsler er vigtige. Nøglen til næste generation er måske den, der var gudmor til tip-tip-oldemors ældste søster.
  9. Pas på navnene! Der kan være mange der hedder Maren Jensdatter i samme sogn. Navne kan staves forskelligt - og folk kan få både øge- eller tilnavne.
  10. Søg samvær med ligesindede. Det er ofte en god idé at melde sig ind i en slægtshistorisk forening, diskutere i nyhedsgrupper, eller gå på kurser. Gennem snak og samvær med andre slægtsforskere kan man få ny inspiration til anejagten.