Find slægten

Slægtsforskning generelt:

Historie

Herodot
Buste af Herodot

Slægtsforskning er en måde at opleve sin egen historie på, men det er også en indgang til lokal- Danmarks- og Verdenshistorie. Rejsen ind i historien begynder med dig selv

Genealogi - eller slægtsforskning - handler om at finde frem til sine aner og derefter at finde oplysninger, der kan tegne et billede af deres liv og verden.

Historiens moder

Den græske historieskriver Herodot sagde, at "Genealogi er Historiens Moder". Dvs, at al interesse for historie starter med det enkle spørgsmål:
Hvem er jeg? Hvem har været der før mig?

Alle kan finde sin egen historie

Alle har en slægt og derfor kan alle begynde på slægtsforskning. Det er bedst at starte tidligt, så man har mulighed for at tale med ældre generationer. Men det er aldrig for sent at komme i gang.

Både internettet, arkiver og biblioteker bugner af informationer, som hjælper dig på vej ind i historien. Din egen - og helt personlige - Danmarks- og måske verdenshistorie.

Grænseløs hobby

Gennem arbejdet med dine aner vil du møde små og store begivenheder i vores fælles fortid, og de fleste slægtsforskere vil desuden på et eller andet tidspunkt støde på såvel ind- som udvandrere i slægten. Slægtsforskning kan hurtigt blive til en "grænseløs" hobby.

Slægtsforskning

Der findes 3 slags mennesker:

Slægtsforskning er kedeligt. Jeg er kun interesseret i nuet og fremtiden.

Det er spændende at se resultatet af slægtsforskningen, når den præsenteres på cd-rom eller i bogform.

Det er spændende at finde brikkerne til netop min slægt. Det kræver vedholdenhed, at bruge mange timer på at finde sekundære oplysninger som børnebørns fødsel, men det kan give et stort gennembrud i forskningen, for man ser pludselig et mønster, som man ikke så tidligere.

Det er ingen hemmelighed, at jeg hører til den sidste gruppe. Gruppen, som gerne vil vide, hvordan det var at være menneske i tidligere tider.

Indføring i slægtsforskning

Slægtsforsking er en hobby, kunst og videnskab som udforsker slægtens historie, som går ud på at finde ud af hvem dine forfædre var og hvor familien stammer fra.

Internettet har gjort slægtsforskning hurtigere og enklere, fordi der på nettet findes mange historiske kilder, som gør det hurtigt og enkelt online at finde fakta om dine forfædre.

Følg rådene nedenfor og nyd den stadig mere populære hobby, slægtsforskning.

Vælg dit mål

Afskrivning

Før du begynder at udforske din families historie, er det en god idé at fokusere på hvad du vil opnå.

Ønsker du at følge den fædrene linie med fortsættelsen af efternavnet, den mødrene linie eller måske blot undersøge troværdigheden af en historie i familien? Du finder måske ud af svaret giver sig selv hvis efterforskningen bliver meget vanskelig.

Hvis du bestemmer dig for at følge mere end én linie, bør du sikre dig, at forskningen organiseres på en god måde, og at resultaterne arkiveres struktureret for at undgå sammenblanding.

Familiehistorien begynder hjemme

Den gyldne regel for forskning af familiehistorik er at tage udgangspunkt i det du allerede ved. Derfor begynder familiehistorikken hjemme hos dig selv, og du bliver måske overrasket over, hvor meget du allerede ved, eller hvor meget som er tilgængelig indenfor din egen familiekreds. Det er ikke nødvendigt at have en masse detaljer, når man begynder, men det er praktisk at registrere al tilgængelig information, og så fortsætte at lede efter flere detaljer hos slægtninge.

Det bedste udgangspunkt: Dig selv

Start med at nedskrive dine egne fakta: fødselsdato og fødested, ægteskab, ægtefælle, børn. Derefter information om dine forældre, dine bedsteforældre og så videre, alt det som du husker.

Næste trin: Dine slægtninge

Informationen fra slægtninge kan udvide dine kundskaber om familien, men du må være tålmodig og optræde taktfuldt. Familiehistorier bliver let forvrænget med tiden, men bør alligevel skrives ned for at kunne verificeres senere. Sørg for at udspørge dine slægtninge, særligt de ældre, fordi de nok sidder inde med mere information om forfædrene, end du kan finde i nogen database. Skriv det hele ned for fremtidig brug. Det vil ofte også vise sig at være givende og berigende at kontakte dine slægtninge.

Sådan lykkes det

Resultatet af forskningen i din familiehistorie er afhængig af mange forhold, hvoraf mange er udenfor din kontrol. Udfaldet kan afhænge af hvad slags dokumenter, som er bevaret, af hvor sædvanligt dit efternavn var, familiens sociale status og mulige skrivefejl. Men udfaldet afhænger også af din egen vedholdenhed og åbenhed, og at du ikke tager noget for givet, at du arbejder metodisk, at du kikker på problemerne fra mere end en side, og at du får bekræftet alle de oplysninger, du finder. Til trods for, at du nogen gange "løber panden mod muren" finder du måske ud af, at selve slægtsforsknings-jagten er næsten lige så spændende, som selve opdagelserne.

Dokumenter og billeder

I de fleste familier findes der gamle dokumenter eller billeder, som kan være nyttige for slægtsforskeren. Eksempler på dokumenter, som du kan finde, og som kan være til stor hjælp under forskningen er følgende:

Fødselsattester, vielsesattester og dødsattester, dødsannoncer, familiebibler, karakterbøger, eksamensbeviser og legater fra universitet/skole, soldaterbøger, forretningsdokumenter, indvandringsdokumenter, rejsedokumenter, adressebøger, fødselsdagslister, breve, postkort, avisudklip og biografier.

Gennemgå gamle familiebilleder og se hvor mange personer du genkender. Vis billederne til ældre slægtninge for at opfriske deres hukommelse. Bed dem om at prøve at genkende så mange ansigter som muligt, så denne information kan blive bevaret. Enhver information som du får fra familiemedlemmer kan hjælpe dig til at etablere et grundlag, som du kan bygge videre på.

Læs mere om familiehistorie, deltag i fællesskabet

På biblioteker og hos boghandlere finder du masser af materiale om slægtsforskning. Måske bør du overveje at melde dig ind i en lokal slægtsforskningsforening. For et lille årsgebyr får du alle medlemsfordelene (blade, forskningsfaciliteter, velforsynede biblioteker, hjælp til forskning, rådgivning), og træffer ligesindede. Overvej også muligheden for at melde dig ind i en forening i det område, som er genstand for efterforskningen. Du kan også bruge internettet til at finde et aktivt slægtforskningsmiljø. Her finder du fora, hvor du kan stille spørgsmål, læse svar, lære af andres vellykkede eller mislykkede forsøg og finde flere kilder.

Vælg de rigtige værktøjer

Stamtræet er kernen i forskningen af slægtshistorien, og selve opstillingen er ofte en spændende rejse, som kan udvikle sig til den rene detektivhistorie. Det er let at løbe sur i det, hvis man ikke skriver al information ned på papir. Derfor bør du også bruge et slægtforskningsprogram til at holde rede på de forskellige personer i stamtræet og slægtskabet mellem dem. Ét program er: Legacy1, det er et godt valg til dette formål. Det er gratis, men hvis man vil have flere funktioner koster det, understøtter forskellige sprog, tilbyder en meget enkel brugergrænseflade til indtastning og check af oplysninger, og det muliggør organisering af hele samlingen af fotos af dine slægtninge.

Del og glæd dig

Når du har lavet stamtræet for din slægt, fået samlet nogle interessante gamle billeder og fundet nogle gamle familiehistorier, må du ikke beholde det for dig selv! Læg det ud på nettet så familien og dine venner også kan få fornøjelse af det. De kan måske til gengæld bidrage med fakta, og hjælpe dig med manglende information. Fjerne slægtninge kan også finde sammen på denne måde, så f.eks. kusiner eller fætre, du for længe siden har mistet kontakten med, kan mødes igen, takket være dig. Brug f.eks. MyHeritage.com Family Pages til at oprette din egen familieside, og til at dele stamtræet og de historiske familieskatte, såsom billeder, dokumenter og historier, med andre. Invitér dine slægtninge til at blive medlem af din side, og lav et område på siden, så den bliver tilgængelig for gæster på nettet.

Nettet

Internettet tilbyder en mængde slægtsforskningsdata, men informationen er spredt og vanskelig at finde. For at spare tid kan du blandt andet bruge specielle genealogi-søgemaskiner som Ancestry.com eller MyHeritage.com. De kan eventuelt hjælpe dig med at finde oplysninger om de personer, som du leder efter.

Prøv fx.:

Del informationerne og hyg dig med det!

1Via DIS-Danmarks hjemmeside kan man læse meget mere om forskellige programmer, deres forskellige fordele, ulemper, priser, mm.


"Sygdom"