Bornholm og Ertholmene

Købmandsgård med dybe rødder

Når man går rundt i Sparforretningen i Hasle mellem frostvarer, pærecider, bearnaisesovs og Whiskas kattemad, så er der ikke meget Danmarkshistorisk sus over dét. Det er i aller højeste grad nutid og dansk detailhandel anno 2008.

Grønbechs gård
Grønbechs gaard i Hasle

Men man behøver blot at gå ned i kælderen, før man får et lille indblik i, at det ikke er en smart arkitekttegnet butik, man er havnet i. Krinkelkroge, små trapper, mærkelige rum - alt sammen ting, der peger i retning af gamle dage. Firkantet modernisme finder man ikke hernede.

Faktisk er det sådan, at netop dér, lige præcis der hvor købmanden i dag har frostvarer og hakket kød på tilbud - lige præcis der sad man i 1658 og lagde de planer, der skulle ende med at få smidt svenskerne ud af Bornholm.

Forvirret ?

Oliver Cromwell
Oliver Cromwell
Francis Makemie
Francis Makemie

Men sådan er det, når vi taler om rigtig gamle, og stadig virksomme bygninger.

1658 var ikke et år, der prægedes af fred og kærlighed imellem mennesker:

I Frankrig var der krig ved Dunquerque mellem Frankrig og Spanien; I England hærgede Cromwell (ham med »hold hjertet varmt og krudtet tørt«;)

I USA forbydes kvæ­kerne; og i Irland er Francis Makemie ved at rejse til de nye lande. Han bliver stifter af den presbyterianske kirke - det største kirkesamfund i USA i dag.

Herhjemme marcherer svenske tropper over det frosne Øresund, og den danske konge må indgå den pinagtige Roskildefred.

Men endelig i december frigør bornholmerne sig fra det påtvungne overherredømme. Den centrale figur i de sidste begivenheder er Jens Kofoed. Og det var i hans købmandsgård, at man ofte sad og smedede rænker mod kommandant Printzenskjöld.

- De første spor, vi har af butikken er fra 1600-tallet. Hasles borgmester Sander Pedersen Lesler gifter sin datter, Margrethe Sandersdatter bort til Rønne-borgmesterens søn, Jens Kofoed. Efter Jens Kofoed kom en række købmænd af den rigtige gammeldags slags. Den gang var købmændene meget dominerende i bylivet, ofte havde de mange penge på kistebunden. De ejede ofte deres egne skibe og importerede i hvert fald selv alle varene til forretningen.

Niels Bidstrup, Jørgen Bidstrup, Ole Bidstrup og Jacob Peder Munk var nogle af de købmænd, der fulgte efter Jens Kofoed.